29
May
07

Velikim koracima napred

Power6Prethodnih par nedelja su bili dosta burni za IBM – izbacena je nova serija Power procesora a u isto vreme najavljen je i slobodan download nove verzije AIX-a. Novi p6* procesor je, kako tvrdi press release, najbrzi procesor trenutno dostupan. S’ obzirom da je u pitanju dual core procesor brzine 4.7GHz i kesom od 8MB nesto mi govori da je vest tacna. :) Ono sto je vrlo interesantno je da iako su performanse novog procesora skoro duplo bolje od njegovog prethodnika elektricna potrosnja je ostala na nivou “starog” p5* procesora. Ne znam kako su to uspeli ali svaka cast. :)

AIX LogoNovi AIX (6.1) se trudi da iskoristi sve mogucnosti novog procesora. Tako, na primer, uvodi novu tehnologiju zvanu WPAR (Workload Partitions) koja omogucuje da se aplikacije, pa i citav operativni sistem, prebaci sa jednog servera na drugi – bez restarta sistema tj. aplikacije. Ovo ce IBM-u doneti veliku prednost na High Availability trzistu. Vecina HA klastera su uglavnom zamisljeni kao fail over klasteri – u slucaju gubitka servera kriticna aplikacije se prebacuje na novi server i nastavlja sa radom. Medjutim, cak i sa najbolje odradjenim scenarijom postoji odredjeni downtime koji se ne moze izbeci – vreme dok se ne uoci gubitak servera i vreme koje je potrebno da se aplikacija startuje na novom serveru. U idealnoj situaciji ovo vreme bi bilo oko minut-dva sto je opet u odredjenim situacijama previse. WPAR (virtuelna verzija LPAR-a :)) tu dolazi kao ispomoc HACMP-u i skracuje taj neizbezni downtime na najmanji moguci minimum – detekciju propustenih heartbeat-ova. BTW, za par mesceci se ocekuje i nova verzija HACMP-a koja bi trebala da podrzi ove nove funkcionalnosti.

Inace, kao sto rekoh, beta verzije AIX-a namenjene za testiranje, ce po prvi put biti javno dostupne za skidanje, pa ko voli nek izvoli. :) Vise informacija mozete ocekivati uskoro na adresi http://www-03.ibm.com/servers/aix/.

* p ne stoji za pentium vec za power. :)